Internett, datamaskiner, datanettverk, programvare, høyhastighet, forbindelse, (D)ARPAnet, gratis, FTP, filoverførselsprogram, protokoll, kommunikasjonslink, filserver, katalogoppføringer, filer, http, meldinger, webservere, nettlesere, nettadresse,

Informasjonens motorveg

Internett er først og fremst et konsept mer enn et spesielt sted.  Det er en samling av datamaskiner og datanettverk som alle er koblet med fysiske koblinger og spesiell programvare.  Internett betyr noe forskjellig for forskjellige mennesker, men det finnes og det er over 2 400 000 000 som bruker det.  Det betyr at Internet er en gigantisk samling av datamaskiner som alle er lenket med veldig høyhastighets forbindelse.  Denne forbindelsen har utviklet seg fra et amerikansk militærprosjekt som het (D)ARPAnet , men nå kan alle bruke det og over to milliarder gjør det.  Noen forskjellige bedrifter og organisasjoner eier deler av internett med å bruke det er gratis. Du behøver ikke å spørre om tillatelse og det er ingen som bestemmer over det.  Du kan gjøre absolutt hva du vil med det så lenge du bruker litt sunn fornuft og prøver å ikke irritere mange mennesker på en gang, så får du være i fred.

FTP står for File Transfer Program eller filoverførselsprogram på norsk og det er faktisk helt hva det gjør.  Den bruker en protokoll som heter File Transfer Protocol (også ganske forvirrende kjent som FTP) for å åpne en kommunikasjons link mellom din egen maskin og en ekstern filserver hvor som helst på Internett.   På det mest grunnleggende nivået vil FTP spørre om innloggingsnavn og passord.  Etter du har logget inn vil du kunne bedrive katalog oppføringer, endre standard katalog og sende eller motta filer.

http er forkortelse for HyperText Transfer Protocol, den underliggende protokollen som brukes av World Wide Web. HTTP definerer hvordan meldinger formateres og overføres, og hvilke handlinger webservere og nettlesere bør ta i respons til ulike kommandoer. For eksempel, når du skriver inn en nettadresse i nettleseren din, sender dette faktisk en HTTP-kommando til webserveren dirigere det å hente og sende den forespurte websiden.

World Wide Web Et system av Internett-servere som støtter spesielt formaterte dokumenter. Dokumentene er formatert i  kodespråket HTML (HyperText Markup Language) som støtter lenker til andre dokumenter, samt grafikk, lyd og videofiler. Dette betyr at du kan hoppe fra ett dokument til et annet ved å klikke på hot spots eller lenker . Ikke alle Internett-servere er en del av World Wide Web. HTML   meta tag En spesiell HTML-kode som gir informasjon om en webside.

 

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.